DÍJMENTES OKTATÓPROGRAMOK CSOPORTOKNAK

A MiniPolisz számára fontos az edukáció, ezért a társadalmi felelősségvállalás jegyében a fiatalok szemléletformálását zászlajára tűzve örömmel ad otthont változatos témájú, csoportos szemléletformáló foglalkozásoknak.

 • A csoportok részére tartott interaktív tanórák díjmentesek.
 • A tanórákat külsős szakemberek tartják, ezért az igényt a foglalás során előre kérjük jelezni a látogatás előtt legalább 2-3 héttel. A tanórák megtartásának lehetősége a játszóház foglaltságának függvényében változhat. Tanórákat iskolai szünetben nem áll módunkban tartani.
 • A foglalkozások az életkori sajátosságok figyelembevételével zajlanak: óvodásoknak játékos, mondókás formában és kb. 20-30 perces időtartamban, míg iskolásoknak szemléletformáló foglalkozással egybekötve, kb. 30-45 perces időtartamban kerül sor egy-egy tanórára.

Jelenleg ezen témákból választhatnak a csoportok:

 • OKOSTÁNYÉR® program
 • Ételt csak okosan – Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek program
 • Maradék nélkül program
 • Szabad a gazdi program
 • Közlekedj okosan! program
 • Általános bűnmegelőzési ismeretek
 • Az internet veszélyei

OKOSTÁNYÉR® PROGRAM

Az elmúlt 30 év alatt megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért útjára indította az Okostányér programot, mely az MDOSZ legújabb magyar táplálkozási ajánlását népszerűsíti. Az MTA ajánlásával a felnőttekre és külön gyerekekre készült anyag megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

A szövetség célját támogatva a MiniPolisz is csatlakozott a programhoz, melynek célja az egészséges, életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján már egészen kisgyermek kortól.

Ajánlott korosztály: 6-12 év

ÉTELT CSAK OKOSAN – ÉLELMISZERBIZTONSÁGRÓL GYEREKEKNEK PROGRAM

Tudta, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó események közel 70%-a a háztartásokra vezethető vissza, amelyek a helyes szokások elsajátításával és egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők lennének?

A Nébih Ételt csak okosan! programja ezúttal a legkisebbekhez hozza közelebb az élelmiszerbiztonság világát. A játékos foglalkozás keretei között a gyerekek a bevásárlólista készítésétől, a vásárláson át, egészen az otthoni teendőkig megismerkedhetnek az élelmiszerbiztonság alapjaival. Az interaktív foglalkozás keretei között elsajátíthatják továbbá a kézmosás helyes gyakorlatát, és az otthoni élelmiszertárolás fortélyait is.

Ajánlott korosztály: 4-6 év

MARADÉK NÉLKÜL PROGRAM

Tudta, hogy évente 68 kg élelmiszerhulladék keletkezik fejenként Magyarországon, amelynek közel fele, 33 kg egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne?

A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programjának egyik legfontosabb célja az általános iskolás diákok élelmiszerpazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosságának növelése. A tanultak hozzásegítik a gyerekeket az élelmiszerek által képviselt érték felismeréséhez, gyakorlati ismereteken keresztül pedig a fenntartható és tudatos szemlélet kialakulásához. A program elsősorban 4-6. osztályos tanulóknak szól.

Ajánlott korosztály: 9-12 év

SZABAD A GAZDI PROGRAM

Szívügyünk a felelős állattartás, ezért a nébih szemléletformáló, „Szabad a gazdi” programjához csatlakozva élményközpontú, interaktív órák keretében adunk tájékoztatást a jövő felelős gazdijainak a háziállatok – elsősorban a kutyák, macskák- felelős tartásáról.

A „Szabad a gazdi” program célja a vásárlás helyett menhelyről történő örökbefogadás, valamint a kutyák / macskák ivartalanításának népszerűsítése, továbbá olyan, a háziállatok testi-lelki egészségével kapcsolatos ismeretek átadása, amik betartását mára törvényi szabályozások is segítik.

Ajánlott korosztály: 6-12 év

KÖZLEKEDJ OKOSAN! PROGRAM

Az ORFK-OBB segíti a közlekedésbiztonsági oktatási, nevelési tevékenység gyakorlati megvalósítását, célirányosan a gyermekek, iskoláskorúak biztonságos közlekedésre való nevelését, melyre az életkori sajátosságok figyelembevételével a következő programok keretében kerül sor:

Ovi-Zsaru program

A kisebbeknek szóló Ovi-Zsaru program, játékos, figyelemlekötő és a közvetlen kommunikációra építő, főként a nagycsoportos korosztály számára kidolgozott bűn- és baleset-megelőzési témájú program, melynek célja a gyerekek biztonságérzetének erősítése, az áldozattá válásuk esélyének csökkentése, és hogy szükség esetén tudjanak és merjenek is segítséget kérni a rendőrtől.

Ajánlott korosztály: 4-6 év

Iskola rendőre program

A kisiskolások szóló, akár egész tanévre szóló program célja, a biztonságos, balesetmentes közlekedés, a szabálykövető magatartás elősegítése, a közlekedési ismeretek bővítése, és pályaorientációs céllal, a rendőrség népszerűségének növelése a fiatalság körében.

A programok során a gyermekek játékos szellemi feladatok keretében sajátíthatják el a biztonságos közlekedés szabályait. A MiniPoliszban tartott foglalkozások, a szemléletes bemutatókkal és magyarázatokkal tarkított előadást követő, kötetlen beszélgetéssel egészülnek ki.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

ÁLTALÁNOS BŰNMEGELŐZÉSI ISMERETEK

A bűnmegelőzési szakemberek oktatásokat is tartanak az általános iskolák 1-5. évfolyamának. Az órákon a filmnézést követően, a látottak megbeszélése, és azok drámapedagógiai módszerekkel történő feldolgozása zajlik. A témakör keretében az alábbi témák kerülnek feldolgozásra:

 • Áldozattá vagy elkövetővé válás megelőzése,
 • Fogalmak tisztázása: pl. mi számít bűncselekménynek, mi a különbség a bűncselekmény és a diákcsíny között,
 • Az iskolai erőszak és a segítségkérés lehetőségei,
 • A fiatalok körében leggyakoribb bűncselekmények jellemzői (garázdaság, testi sértés, zaklatás, lopás, rablás, stb.) és következményeik,
 • Mit tegyenek egyedül otthon,
 • És egy kis jogászkodás.


A MiniPoliszban tartott foglalkozásokon használt oktatási segédeszközök az iskolákban használtaktól eltérhetnek. A rendelkezésre álló időkeret miatt, javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen a szervezővel a fókusz témáról.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

 

AZ INTERNET VESZÉLYEI

Az internet veszélyei témakör feldolgozása során a gyerekek az ismeretek mellett információt kapnak a segítségkérési lehetőségekről, mindezt az általános bűnmegelőzési órán alkalmazott módszerek keretében. Témakörök:

 • Adatvédelem,
 • Képmás vagy hangfelvétel készítése,
 • Különböző kihívás és bátorságpróbák (pl. Momo),
 • Közösségi portálok
 • Rágalmazás, becsületsértés, zaklatás, cyberbullying,
 • Zsarolóvírusok, biztonsági lehetőségek,
 • Internetes vásárlás.


A MiniPoliszban tartott foglalkozások esetén, a rendelkezésre álló időkeret miatt, javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen a szervezővel a fókusz témáról.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

Információ