VONAT GÖRDÜLT BE A MINIPOLISZ VASÚTÁLLOMÁSÁRA

Budapest, 2018. június 22. – Megnyitotta kapuit a MÁV-csoport standja a gyerekek minivárosában

2018 a Családok éve, ehhez kapcsolódva pedig MÁV-csoport standjával bővült a MINIPOLISZ, így mostantól a vasút különleges világába is betekintést nyerhetnek a legkisebbek, sőt ki is próbálhatják, hogy milyen érzés például mozdonyvezetőnek vagy forgalmi szolgálattevőnek lenni. A budapesti Király utcában található MINIPOLISZ egy olyan különleges világ, ahol a 3-12 éves gyermekek játék közben ismerkedhetnek meg a számukra elérhetetlen dolgokkal, így a vasúttal is. A kis vasutas jelöltek részére a standot Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója adta át.

Ez idáig csak a budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő Széchenyi-hegyi gyermekvasút biztosított lehetőséget a legkisebb vasútrajongók számára, hogy – 10 éves kortól – kipróbálhassák magukat, és különböző beosztásokban teljesítsenek vasúti szolgálatot. A MÁV-csoport standja 3-tól 12 éves korig látogatható; az animátorok segítségével nem csak a legnépszerűbb vasúti szakmákat lehet megismerni, de azt is ki lehet próbálni, hogyan lehet menetjegyet váltani az automatából. A stand kialakításakor fontos szempont volt, hogy a kisgyermekek egyszerűen, játékos formában kerüljenek közelebb a vasút és az utazás világához, és ismerkedjenek meg a legalapvetőbb biztonsági szabályokkal.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A játékváros megvalósításához nagy örömmel csatlakozott a MÁV-csoport, hiszen a vasút varázslatos világa minden gyermek számára vonzó, és valljuk meg, minket, felnőtteket is ámulatba ejt a sínek és vonatok világa. A hazai vasút életének egyik fontos szeletét jelenítjük meg itt, hogy a látogatók, legyenek akár gyermekek, szülők és nagyszülők, biztonságos körülmények között, játék során szerzett közös élményeken keresztül ismerhessék meg a vasutasok titokzatos világát.”

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: „2018 a Családok éve, a vasút és a család pedig nagyon közel áll egymáshoz. A MÁV igazán családbarát munkahely, számos kedvezménnyel segíti, támogatja a családokat. Az Erzsébet-táborok résztvevői például különvonatokkal juthatnak el a tábor helyszínére, és az együttműködés a jövőben is folytatódik.”

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója megköszönte a megvalósításban közreműködők munkáját, majd hozzátette: „Örömmel gondolok arra, hogy a MÁV-csoport standját, ezt a mini-vasútvilágot hamarosan izgatott gyermekek veszik birtokba. Bízom abban, hogy a gyermekek között, akik nemsokára betöltik az itt kialakított csodálatos vasúti világot, lesznek jó néhányan olyanok, akik néhány év, évtized múlva az igazi vasúton ugyanilyen lelkesen és odaadással dolgoznak majd közöttünk.”

A stand meghatározó eleme egy FLIRT motorvonat alapján készült, egyszerűsített, de jól felismerhető (fehér-kék-sárga színezésű) vonat makett, melynek elejére világítótestek, ütközők és feliratok kerültek. A vezetőfülke belseje szintén a FLIRT szerelvényt idézi, különféle kapcsolók, szabályzók, kijelzők, műszerek és telefonok találhatók benne. A nyomógombokkal a külső fényeket, a belső világítást, a fehér reflektorfényt, a piros záró fényt, valamint a mozdonykürtöt is működtetni lehet. A fülke külső oldalának felső részén ledes mátrix kijelzőn jelenik meg a járat útvonala. A kijelző felirata szintén a vezetőfülkéből változtatható. A kis vasutasok a motorvonatot kezelőkar segítségével vezérelhetik, az indulást, a lassítást és a fékezést is irányíthatják. A vezérlőpult központi felületére nagyméretű kijelző került, amelyen nyomon követhető  egy  vonat útja a FLIRT-től alig pár méterre található terepasztalon haladó szerelvény beépített kamerája segítségével.

A vonat előtt működő sorompórendszert alakítottak ki, vasúti jelzésekkel, andráskereszttel, sorompókarokkal, fény- és hangjelzéssel. Az átkelőhelyet ugyanolyan útburkolati jelekkel látták el, mint a valóságban.

A „forgalmi irodában” lévő pulton állítható be a vonat útvonala a terepasztalba épített váltókkal; innen kezelhető a makett vonat előtti fénysorompó is. A terepasztalon irányítható egy másik szerelvény és az állomás lámpafényei is. A vezetőfülke és a forgalmi iroda között telefonos kapcsolatot építettek ki. A terepasztal állomásépülete egyedileg készült, 3D nyomtatás segítségével.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186 lE-mail: sajto@mav.hulwww.mavcsoport.hu

Hasonló cikkek

MKIF (Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

MKIF (Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) Az MKIF Stand egy szórakoztató és tanulságos kaland a 3-12 éves korosztálynak, ahol a gyerekek nemcsak az autópálya Mérnökségein folyó munkákkal ismerkedhetnek meg, hanem felelős és tudatos kis közlekedőkké is válhatnak a közlekedésbiztonsági kvíznek

Tovább olvasom »

ORFK-OBB-HUMDA

ORFK-OBB-HUMDA- KRESZ- Oktatóközpont Az új városrésszel szintet lép a biztonságos közlekedés oktatása. Az állomás első része az ORFK-OBB-HUMDA- KRESZ- Oktatóközpont, ahol a gyerekeknek először elméleti KRESZ vizsgát kell tenniük. Az itt megszerzett tudás után következik az izgalmas rész, ahol egy

Tovább olvasom »

RICHTER GEDEON

Fedezd fel a Richter Gedeon városrészét, ahol a kicsik izgalmas módon tanulhatnak a molekulákról, az egészséges életmódról, valamint belepillanthatnak egy kisbaba fejlődésébe az anyukája hasában ultrahang segítségével. Egyedülálló tapasztalatok várnak minden kis felfedezőt! Tarts velünk a tudás és élmények útján!

Tovább olvasom »